Tanssiharrastus kuviksi

29.6.2015 11:05  /  Yleinen
Tanssiharrastus kuviksi

Ystäväni Anni on harrastanut tanssia ja erityisesti lavatansseja noin 15-vuotiaasta asti. Parhaimmillaan tanssi-iltoja lähiseutujen tanssilavoilla on viikossa kertynyt neljäkin kappaletta. Eipä siis ihme, että tanssimisellla on suuri merkitys hänen elämässään.

Anni halusi tallentaa tämän itselleen merkittävän asian myös valokuviksi ja kun Annin poikakaveri Rami lupautui kuviin Annin pariksi, oli asia kuvien toteuttamista vaille valmis.

Kuvauspaikaksi Anni ehdotti Hatanpään Arboretumia, joka on yksi Tampereen suosituimmista valokuvauspaikoista ja kauneimmista puistoista. Arboretumin ja Hatanpään kartanon miljöö on todella monipuolinen ja siellä helppo luoda kuviin erilaisia tunnelmia.

Anni valitsi kuviin suomalaisen tangon tunnelman, jota maustettiin pienillä elementeillä argentiinalaisesta tangosta. Kuvausajankohta, eli ilta, tuo kuviin kesäisen tanssilavan lämpöä ja intohimoa hehkuvaa tunnelmaa – sitä samaa, mitä tangonkin ajatellaan sisältävän.

tanssikuvaus

Voisi kuvitella, että tämä kuva olisi otettu jonkin suomalaisen tanssilavan terassilla. Järvi, kesäinen auringonpaiste, kukkamekko ja komea mies tanssittamassa. Voiko nuori tanssia rakastava nainen enempää vaatiakaan?

Kuvassa olen sijoittanut pääkohteen, eli Annin tanssiparinsa kanssa, keskelle kuvaa. Annin kasvoille lankeaa salamavalo Ramin selän takaa, jolloin Ramin kasvot jäävät varjoon ja kuvan kuningattaren Annin kasvot tulevat hyvin valaistuiksi. Taustan puut ja puiden lehdet kehystävät pääkohdettamme.

Tangoon olennaisesti liittyvä taivutus on kohtalaisen vaikea tanssikuvio. Monet saattavat ajatella, että taivutus tehdään taivuttamalla naista taakse päin. Näin ei kuitenkaan ole, vaan taivutuksessa nainen taipuu itse ja suurin piirtein kannattelee oman vartalonsa painon. Taivutus alkaa siten, että mies kiertää ylävartaloaan vastapäivään ja samalla vie vasenta olkapäätään yläviistoon. Nainen seuraa miehen vartalon liikettä, jonka seurauksena hänen painonsa jää oikean jalan varaan. Tämän jälkeen taivutuksen syvyys riippuu mm. vartaloiden kiertymisen määrästä ja jalkojen asemasta. Oheisessa kuvassa on tyydytty varsin pieneen taivutukseen.

tanssikuvaus_02

Valkoiset ja mustat vaatteet ovat kuvissa usein hankalia. Jos mustasta vaatekappaleesta haluaa saada erilaisia valon ja värin sävyjä näkyväksi, tulee valkoisesta usein liian vaaleata. Lisäksi mustan ja valkoisen suuri kontrastiero vangitsee katseen helposti näiden värien rajapintaan. Näin vähän käy yllä olevassa kuvassa. Minusta se ei kuitenkaan haittaa – paremminkin se on eduksi tälle kuvalle: Miehen maskuliinisuus korostuu naisen taivutukseen kaartuneen vartalon rinnalla.

Argentiinalaiseen tangoon kuuluvat kaikenlaiset naisen vapaalle jalalle vietävät heilautukset, kuten ganchot ja boleot. Oheisessa kuvassa on yhdistelty suomalaisen kesäillan ja argentiinalaisen tangon tunnelmia. Argentiinalainen tango mielletään tuliseksi, ja sitä se tavallaan onkin. Tässä kuvassa gancho on pidetty hillittynä, jolloin tanssiparin asento ei riitele kesäillan leppeyden kanssa.

tanssikuvaus_03

Päävalona toimiva salama on nyt kuvan ulkopuolella oikealla. Se tekee Annin nenän alle kauniin perhosmaisen varjon. Vasemmalta paistava aurinko on kuvassa korkovalo, vaikka se varsin hallitsevassa osassa onkin.

Hatanpään kartanon takapihanpuoleisen sisäänkäynti vaikuttaa seuraavassa kuvassa melkeinpä eteläeurooppalaiselta. Aurinko on jo laskenut ja tanssin tunnelma käy elokuun illassa yhä kuumemmaksi.

tanssikuvaus